Donderdag 13 februari presenteerden Eric Nijland (Fietsplatform) en Frank Hart (Wandelnet) een succesvolle sessie op de International Bike & hike Tourism Conference (IBTC) 2025 in Utrecht. Negentig professionals uit dertien landen, onder meer Spanje, Duitsland en België, kwamen bijeen om te luisteren naar hun inzichten over het belang van onderzoek en routedata als basis voor de verbetering van fiets- en wandelroutes.
Onderzoek en kennis
Fietsplatform en Wandelnet verzamelen en analyseren onderzoeken en voeren zo nodig nieuw onderzoek uit om de kennis over routes en routenetwerken op peil te houden. De (nieuwe) ontwikkelingen die hieruit voortvloeien, vertalen zij in adviezen voor hoogwaardige routes.
Toenemende rol geodata
In aanvulling op deze onderzoeken spelen geodata een steeds grotere rol. Ze helpen bij het in kaart brengen van belangen van fietsers en wandelaars en bij het analyseren van gebruikspatronen. Gebruikersonderzoeken laten zien waarom, hoe, waar en wanneer mensen fietsen en welke obstakels ze tegenkomen. Geo-en routedata bieden vervolgens inzicht in de structuur en het gebruik van het routenetwerk.
Routedatabank
Tijdens de sessie lichtten Nijland en Hart de Routedatabank toe, een gezamenlijke tool van Wandelnet en Fietsplatform waarin alle regionale en nationale routes samenkomen. De databank ondersteunt het onderhoud van routes en kan, in combinatie met geodata of gebruikersdata, worden ingezet om drukte te monitoren – een steeds relevanter onderwerp nu fietspaden voller raken.
Meldpunt routes en Kwaliteitsmonitor
Daarnaast vormt de Routedatabank de basis voor Meldpuntroutes.nl. In deze (eveneens gezamenlijke) tool kunnen fietsers doorgeven waar verbetering of onderhoud nodig is. Deze meldingen komen automatisch bij de betreffende routebeheerder terecht.
De Routedatabank wordt ook als basis gebruikt voor de 4-jaarlijkse Kwaliteitsmonitor van Fietsplatform. Dit is een benchmark die regio’s moet prikkelen om het recreatieve fietsen in Nederland op niveau te houden en verder te verbeteren.
Mogelijkheden en kansen
De sessie op IBTC 2025 onderstreepte hoe waardevol gebruikersonderzoek en geo- en routedata zijn voor de ontwikkeling van het fiets- en wandelnetwerk. Door deze inzichten slim te benutten, kunnen routes niet alleen beter onderhouden worden, maar ook beter inspelen op de veranderende behoeften van fietsers en wandelaars. Daarnaast werd duidelijk waar nog kansen liggen, zoals het combineren van routedata met heatmaps om drukte in kaart te brengen en zo knelpunten beter te signaleren.
Bekijk hier de presentatie van Eric Nijland op IBTC.