Op 23 september was Venlo en daarmee provincie Limburg gastheer voor de Toerisme Top 2024. Het thema van dit jaar: Digitalisering & gastvrijheid. Hoe kan de toeristische sector optimaal profiteren van de kansen die digitalisering biedt? Fietsplatform directeur Eric Nijland was bij de top aanwezig. Tijdens de top werd ook de Landelijke Raad voor Toerisme en Toerisme gelanceerd.

Digitale toekomst

Zoals gebruikelijk waren er tijdens deze Toerisme Top diverse sessies. Elk belichtte de impact van digitalisering op het gastvrijheidsdomein. Experts bespraken hoe de digitale toekomst eruitziet en welke voordelen dit biedt voor bezoekers, beleidsmakers en ondernemers. Uiteraard was er ook volop gelegenheid om te netwerken met collega’s uit de toeristische sector.

Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme

Tijdens de top is ook de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme geïntroduceerd. Hierin zitten vertegenwoordigers van meerdere ministeries, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en organisaties als ANWB, Natuurmonumenten, Koninklijke Horeca Nederland en NBTC, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. Ze gaan samen kijken naar de kansen en uitdagingen van de recreatie- en toerismesector. De Raad moet ervoor zorgen dat de recreant en sector een duidelijke stem krijgen in Den Haag. De partijen werken samen aan concrete thema’s zoals ruimte voor recreatie.

Vanuit het Interprovinciaal Overleg (IPO) is gedeputeerde Willemien Meeuwissen van de provincie Drenthe de vertegenwoordiger. Tijdens de ToerismeTop gaf ze aan dat routenetwerken een belangrijk onderwerp zijn voor de door de Landelijke Raad op te stellen actieagenda. Daar kan een mooie brug geslagen worden met de actieagenda die het Fietsplatform vorig jaar heeft gepresenteerd

Nederland als toeristische bestemming

De Nationale Toerisme Top werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het evenement brengt de overheid, het bedrijfsleven, toeristische organisaties en andere betrokkenen samen om te werken aan de duurzame ontwikkeling van Nederland als toeristische bestemming richting 2030. In 2025 is de Top in provincie Noord-Holland.

Vergelijkbare berichten