Routedatabank
Actuele recreatieve data op één plek
Het plannen en volgen van routes gebeurt steeds meer digitaal. Ontsluiting van digitale routeinformatie aan de consument is daarvoor essentieel. Maar ontwikkelaars van routeproducten moeten dan wel over actuele en kwalitatief hoogwaardige routedata kunnen beschikken. De Routedatabank ontsluit recreatieve data als open data voor derden. Zo zorgt hij voor efficiënt routebeheer en borging van routes in ruimtelijk beleid. Daarmee draagt de Routedatabank bij aan verhoging van het recreatieve routegebruik in Nederland.
Er zijn in Nederland tientallen beheerders van recreatieve routenetwerken. Iedere beheerder houdt het routeverloop op eigen wijze bij. Het aanbod van routedata is dus divers en gefragmenteerd. Voor samenvoeging ervan tot één landelijk bestand ontwikkelde het Fietsplatform de Routedatabank, die we nu samen met Wandelnet beheren. We vervullen daarbij de rol van makelaar en brengen vraag en aanbod bij elkaar. Want niet alleen het aanbod is divers, ook de vraag vanuit de professionele markt is dat.
Kwalitatieve betrouwbare fietsroutedata leveren op landelijke schaal vereist coördinatie. Wij doen dit door de data samen te voegen op basis van een uniforme kwaliteitsstandaard. Professionele verwerkers van routedata kunnen altijd beschikken over een actueel landelijk digitaal aanbod routedata. Te gebruiken als onderlegger, referentiedata, plandata of basisdata voor software. De consument ziet het resultaat terug in routewijzigingen, navigatieapps en bouwplannen.
Beschikbare data
Beschikbare data in de Routedatabank zijn onder meer LF-routes, regionale fiets- en wandelnetwerken, LAW’s, Streekpaden, NS-wandelingen, MTB- en ruiterroutes. Voor beleidsdoeleinden zijn alle data vrij beschikbaar. Voor publieksdoeleinden gelden voor sommige regio’s nog beperkingen.
Actualiteit
We benaderen regionale beheerders actief om de meest recente brondata te verzamelen. Tegelijk faciliteren we dat ook fietsers feedback kunnen geven op de kwaliteit van die routedata via meldpuntroutes.nl. Het stimuleert eigenaren van de data om deze up-to-date te houden.
Gebruikersgroep
De gebruikersgroep is breed: van gemeenten, onderwijs-instellingen en belangen-behartigers tot cartografen en appbouwers. PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart), Atlas voor de Leefomgeving en NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) putten ook uit de Routedatabank.
Vier routevormen, één databank
Fietsplatform en Wandelnet beheren samen de Routedatabank. Alle recreatieve fietsroute- en wandelroutedata is beschikbaar. Dankzij samenwerking met Wielersportbond NTFU en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS zijn ook de mountainbike routes en ruiterroutes ingebracht.
Lees ook
Startbijeenkomst uitrol fietsnetwerkbeheer
Het vervolg van de geslaagde pilot voor stroomlijning van de fietsroutedata in de landelijke Routedatabank is gestart. We gaan als eerste met de drie noordelijke provincies aan de slag. Op 5 november was de online startbijeenkomst.
Inzet Routedatabank bij Omgevingsvisies
In de Routedatabank die wij samen met collega-organisatie Wandelnet beheren, staan zo’n 400 instanties gekoppeld; 75 daarvan gebruiken de data voor consumentendoeleinden. De toepassing van de data is heel verschillend. Bij een recente nieuwe aanvraag tot toegang kwam specifiek het gebruik voor Omgevingsvisies naar voren.
Update fietsroutedata in Routedatabank
Eerder berichtten we al over onze geslaagde pilot voor stroomlijning van de fietsroutedata in de landelijke Routedatabank. Ook positief is dat we door inhuur van een specialist de achterstond in actualisatie van fietsroutedata via een vereenvoudigd proces handmatig hebben weggewerkt.
Blijf op de hoogte
van onze activiteiten en van fietsrecreatienieuws in het algemeen via onze b2b nieuwsbrief.