Home » Fietsen in cijfers » Recreatief fietsen

Recreatief fietsen

Fietsen is één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen. Heel Nederland fietst zou je kunnen zeggen. Wij kennen de cijfers.

Het gaat daarbij om fietstochten in Nederland van een uur of langer (inclusief eventuele reistijd) vanaf het huisadres door Nederlanders.

Fietstochten van minder dan een uur worden alleen meegeteld als ze onderdeel zijn van een dagje uit met meerdere activiteiten. Fietstochten tijdens vakanties zijn niet meegerekend. Idem geldt voor wielrennen en mountainbiken/gravelbiken. Deze vallen in een andere activiteitencategorie. Ook het fietsen (sporten) waarbij men lid is van een vereniging of met een lidmaatschap wordt in dit onderzoek niet meegerekend.

Bron: Ipsos I&O, Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) 2022/2023
Basis: Nederlanders 18+

Dit zijn Nederlanders (18+) die wel eens een fietstocht van een uur of langer (inclusief eventuele reistijd) vanaf het huisadres maken.

Bronnen: Ipsos I&O, Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) 2022/2023 en CBS, Bevolking op 1 januari 2023
Basis: Nederlanders 18+

Ruim een kwart (28%) maakt één tot drie keer per maand een recreatieve fietstocht, 16% zes tot elf keer per jaar en de rest fietst minder vaak.

Bron: Ipsos I&O, Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) 2022/2023
Basis: Nederlanders 16+

In totaal ondernam de Nederlandse bevolking 262 miljoen fietstochten tussen november 2022 en november 2023. Dit betreft fietstochten van minimaal een uur. Fietstochten van minder dan een uur worden alleen meegeteld als ze onderdeel zijn van een dagje uit met meerdere activiteiten. Fietstochten tijdens vakanties zijn niet meegerekend. Idem geldt voor wielrennen en mountainbiken/gravelbiken. Deze vallen in een andere activiteitencategorie. Ook het fietsen (sporten) waarbij men lid is van een vereniging of met een lidmaatschap wordt in dit onderzoek niet meegerekend.

Bron: I&O research, Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) 2022/2023
Basis: Nederlanders 18+

Op basis van het door Kien Onderzoek uitgevoerde onderzoek naar Fietsvakanties en Fietstrektochten is berekend dat in 2021 699 miljoen fietstochten voor het zijn ondernomen. Hier zaten – anders dan bij het NVTO – wél fietstochten tijdens vakanties bij. Ook tochtjes korter dan een uur en die met wielrenfiets, mountainbike, gravelbike of ander type fiets zijn meegeteld. Hetzelfde geldt voor het sporten (met een lidmaatschap) in verenigingsverband.

Bron: Kien Onderzoek, Fietsvakanties en Fietstrektochten 2021 Basis: Nederlanders 16+ en CBS, Bevolking op 1 januari 2021

Ruim een derde (35%) deed dit in 2021 één of meerdere keren. Uit het onderzoek van Blauw voor ANWB komt nog een hoger percentage dat in 2021 knooppunten gebruikte, namelijk 67%. Dit verschil kan komen doordat ANWB-respondenten ouder zijn dan de gemiddelde recreatieve fietser, vaker fietsen en vaker man zijn.   

Bronnen:
Kien Onderzoek, Fietsvakanties en Fietstrektochten 2021
Basis: Nederlanders 16+

Blauw, Recreatief fietsen in Nederland, 2021
Basis: respondenten ANWB-onderzoek

Het aantal kilometers dat werd afgelegd tijdens recreatieve fietstochten (fietstoertochten) in Nederland bedroeg in 2022 bijna 3,8 miljard. Tijdens corona werd nog meer gefietst namelijk gemiddeld 4,0 miljard kilometer in 2020 en 2021.

Het aantal recreatieve fietskilometers lag in 2022 wel ruim (+23%) boven het niveau van 2019 (voor corona) toen ruim 3,0 miljard kilometer afgelegd werd.

Bron: CBS, Mobiliteit; per persoon, vervoerwijzen, motieven, regio’s, 2023 en CBS, Bevolking op 1 januari; geslacht, leeftijd en regio, 2023.

Voor 4% van de Duitsers (Nordrhein Westfalen en Niedersachsen) en 6% van de Belgen (Vlaanderen en Brussel) was in 2022 fietsen de belangrijkste activiteit tijdens het dagbezoek aan Nederland. Dit komt neer op ruim 3 miljoen fietsdagtochten van Duitsers en ruim 1 miljoen van Belgen.

Bron: NBTC, Onderzoek Inkomend Dagbezoek (OID), 2023

Bij bijna de helft 47% van de recreatieve fietstochten van een uur of langer (inclusief eventuele reistijd) vanaf het huisadres wordt gebruik gemaakt van een e-bike. Verder fietst 35% op een gewone- of stadsfiets en 11% op een toerfiets en de rest op een ander type fiets.

Wielrennen en gravelbiken/mountainbiken worden in het onderzoek als een andere activiteitencategorie beschouwd.

Bron: Ipsos I&O, Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) 2022/2023
Basis: Nederlanders 18+

ANWB heeft Blauw Research onderzoek laten uitvoeren onder recreatieve fietsers. De respondenten zijn ouder dan de gemiddelde recreatieve fietser, fietsen vaker en zijn vaker man.

Afstanden: op e-bike: 57% fietst gemiddeld 30-50 km. Op een ‘gewone’ fiets:  46% fietst meestal 15-30 km; 33% fietst tussen 30-50 km. Op racefiets: 39%ers zijn 50-70 kilometer (39%) en >70 km (34%) de populairste afstanden.

Groepssamenstelling: fietsers op een ‘gewone’ fiets 56% met partners; op elektrische fiets 75% met partner. Op racefiets 57% alleen; 30% met vrienden of fietsclub

Startlocatie: 71% vanaf huis; 19% vanaf een parkeerplaats elders.

Gebruik hulpmiddelen: apps op mobiele telefoon 43%, papieren kaart 18%. 

Bron: Blauw Research, Recreatief fietsen in Nederland, 2021

recreatieve fietsers
telt Nederland
Knooppunten
LF-route
Bestedingen fietsvakanties

Meer weten?

Voor vragen over fietsen in cijfers.

Eric Nijland
Directeur

“Als kennispunt voor het recreatief fietsen verzamelen, bundelen en delen we relevante en actuele cijfers.”

Blijf op de hoogte

van onze activiteiten en van fietsrecreatienieuws in het algemeen via onze b2b nieuwsbrief.

Volg ons